Dette innlegget er over 40 dager gammelt, og informasjonen kan være utdatert.

En god studenthybeljul

I det snøen laver ned, nettene blir lengere og gradene faller, sitter mange studenter i sine hybler rundt om i Oslo. Studentene har gjort seg ferdig med eksamener for i år, og kan endelig ta seg en velfortjent juleferie… eller?

Å bo i Oslo er ikke billig. Oslo er jo faktisk Norges dyreste sted å bo og leie. Ifølge tallene fra hybel.no har det vært en enorm vekst i leieprisene her i byen. Hvordan skal en student ha råd til å bo og leve? Jo, da må de jo ha en jobb! Å studere er en fulltidsjobb. Ved siden av studiene, må studenter som regel jobbe for å kunne leve, og her er Oslo verst i klassen.

Studenter går i minus hver måned om vi bare skal leve på studiestøtta og lån. Dette gjør at juletiden, som for mange er en tid for hygge med familien, blir tiden hvor studentene jobber. Mange er heldige og kan være sammen med familien i jula, og få kost og losji. Dette gjelder dessverre ikke alle. Mange studenter i Oslo kommer til å tilbringe tiden i den lille trange hybelen, redd for å bruke for mye strøm for strømregningen.

Vårt store juleønske er at det kan bygges nok studentboliger i Oslo. I dag er det for få, se aller fleste studentene som flytter til Oslo bor i studentboligene til Studentsamskipnaden SiO. SiOs studentboliger er langt billigere enn snittet i Oslo, men det er for få til å presse ned prisene på markedet.

I Oslo er “dekningsgraden”, andelen av studentboliger sammenlignet med studentmassen, litt over 12 prosent. Velferdstinget mener at dekningsgraden skal være på minst 20%. Dette vil kunne presse prisene ned på leiemarkedet ned i Oslo, og sikre at studenter som har lite penger å rutte med, kan bruke en mindre andel av stipendet sitt på husleia. Stipendet med lån som studentene får utbetalt de fleste månedene er 9 403kr. Gjennomsnittlig leie for Oslo i bofelleskap, som er den billigste måten å bo, er på 7 271kr. Da sitter vi igjen med 2 130 for alle utgifter som mat, strøm, telefon, helse og moro.

Det er dyrtid i Norge. Matprisene har økt mye, og det samme har de fleste andre utgifter. At studenter jobber ved siden av studiene for å kunne ha råd til å unne seg litt mer luksus, er selvfølgelig en god ting. Men frem til studentene får nok i studiestøtte til å kunne overleve, må politikerne i Oslo være med på å gjøre studietiden litt billigere der de kan.
Så igjen, vårt juleønske er at SiO kan bygge flere boliger, og for at det skal skje, ønsker vi at Oslo kommune og staten vil samarbeide med oss og SiO, slik at vi sammen kan gjøre Oslo til en enda bedre studentby.

Hilsen Karl Magnus, Hanne, Hans-Markus og Oliwia fra arbeidsutvalget i Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Del på Twitter Del på Facebook